RGB of CMYK: welk kleurmodel moet ik gebruiken voor mijn etikettenontwerp?

Alles wat u moet weten over het ontwerpen van etiketten en het toepassen van kleuren

Wij kunnen zowel bestanden met kleurmodel RGB als CMYK opbouw voor u drukken maar wij raden u aan om voor CMYK te kiezen om zo tot het beste resultaat te komen. Bestanden die aangeleverd worden met een RGB kleurindeling worden door ons omgezet naar CMYK.

Indien u het bovenstaande begrijpt rest er nog maar één ding en dat is uw creativiteit de vrije loop te laten. Als dit voor u meer klinkt als een vreemde taal die u niet begrijpt, maak u geen zorgen! Lees dit artikel en wij zullen het u uitleggen zodat u precies weet wat deze termen inhouden.

Wat is het verschil tussen RGB, CMYK en PMS?

Kleurprofielen etiketten

RGB, CMYK en PMS zijn universele kleurmodi waarmee u een breed scala aan kleuren kunt definiëren met unieke codes.

RGB is de primaire kleurmodus voor op licht gebaseerde technologieën zoals computerschermen, smartphoneschermen en televisieschermen.

 • Het betekent rood, groen en blauw
 • Rood, groen en blauw licht worden gecombineerd op het scherm om de kleuren te verkrijgen. Indien u de meest verzadigde versie van de 3 kleuren combineert, ziet u wit, en indien u geen kleur weergeeft, krijgt u zwart (het is bijna magisch, nietwaar?)
 • R-, G- en B-waarden variëren van 0 tot 255 (de RGB-code voor Avery's "heritage blue" is bijvoorbeeld R: 0 G: 57 B: 166)
 • RGB-kleuren kunnen ook worden uitgedrukt in hexadecimale codes van 6 tekens die speciaal voor webafbeeldingen worden gebruikt (de "heritage blauw" hexadecimale code van Avery is bijvoorbeeld # 203982).
 • Kleuren lijken helder op het scherm omdat ze van licht zijn gemaakt, maar wanneer ze worden afgedrukt, kunnen ze dof of vervaagd lijken.

CMYK is de standaard kleurmodus voor drukwerk (ja, daarom raden we het aan!).

 • Het betekent Cyaan, Magenta, Geel en Zwart
 • Het is een zogenaamde subtractieve synthese: kleine puntjes van 4 kleuren (u raadt het al: cyaan, magenta, geel en zwart) worden in transparanten aangebracht op het materiaal om het licht dat zonder inkt zou zijn gereflecteerd gedeeltelijk of volledig te maskeren.
 • De waarden C, M, J en N variëren van 0% tot 100% (de code voor Avery's "heritage blue" is bijvoorbeeld C: 100 M: 85 Y: 10 K: 5)
 • Als u uw eigen printer gebruikt om blanco etiketten te bedrukken, is het u waarschijnlijk opgevallen dat de inktcartridges (inkjet) of toners (laser) cyaan, magenta, geel en zwart zijn. Hetzelfde geldt voor de professionele digitale pers van onze printservice. Dat is de reden waarom het verstrekken van CMYK-afdrukbestanden ons in staat stelt om meer aan uw verwachtingen te voldoen.

Het PMS-systeem wordt alleen gebruikt bij offsetdruk (meestal gebruikt voor zeer grote oplagen).

 • Het betekent Pantone® Matching System, het is een systeem gepatenteerd door het bedrijf Pantone®
 • Kleuren worden geïdentificeerd door unieke codes (bijvoorbeeld, Avery's "heritage blue" Pantone is 286 C)
 • Veel merken gebruiken Pantone®-referenties voor hun kleurenpalet, wat zorgt voor consistentie tussen de verschillende media over de hele wereld.
 • Nu vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom onze printafdeling het Pantone®-systeem niet gebruikt… Er hoeft slechts één inkt van de juiste kleur te worden aangebracht, wat alleen mogelijk is met een drukmethode die offset wordt genoemd. Deze methode is alleen van toepassing op afdrukken in grote volumes. We hebben gekozen voor een digitale drukmethode om u duizenden etiketformaten in kleine hoeveelheden aan te kunnen bieden.
banner paars

Hoe maak ik een ontwerp voor mijn etiketten in CMYK?

 • In het geval dat u onze Avery Design & Print-software gebruikt: selecteer uw kleuren in het kleurenwiel en wij maken ze CMYK-bestanden voor u. Als u RGB-afbeeldingen uploadt, worden deze geconverteerd naar CMYK.
 • Mocht u andere ontwerp software gebruikten: RGB is meestal de standaardmodus. Zorg ervoor dat u uw instellingen wijzigt in CMYK. U zou de optie moeten hebben bij het instellen van uw documentformaat.
 • Wanneer u met een grafisch ontwerper werkt: vertel hem of haar dat het bestand is om af te drukken en in CMYK moet zijn.
 • Indien u alleen een Pantone®-onderdeelnummer heeft, kunt u deze converteren naar het dichtstbijzijnde CMYK- of RGB-onderdeelnummer met behulp van de officiële Pantone®-tool (connect.pantone.com) of andere gratis online converters.
underprint

Hoe zien de kleuren eruit op gekleurde materialen

Wanneer u gebruik maakt van onze printservice, gebruiken wij een professionele digitale pers met dekwit. Voor transparante en gekleurde materialen (kraft, goud, zilver) drukken we een laag wit onder uw ontwerp, daarna voegen we de CMYK-kleuren toe. Hierdoor zijn de kleuren even intens alsof ze op wit papier zijn gedrukt.

Mocht u zelf onbedrukte etiketten willen bedrukken met uw eigen printer, dan heeft u geen beschikking over witte inkt. Kleuren kunnen hierdoor doffer of vager lijken dan u in gedachten had. Deze materialen zijn ideaal voor minimalistische creaties in zwart of om een ​​vintage look te krijgen met zachte kleuren. Voor levendigere kleuren kunt u een beroep doen op onze printservice.

Verschil kleuren op beeldscherm

Waarom zijn de kleuren op het scherm anders?

Kleuren op uw scherm bestaan ​​uit lichtstralen, waardoor ze helderder lijken dan ze op papier zijn. De instelling met betrekking tot helderheid en temperatuur van uw scherm hebben ook invloed op uw perceptie van kleuren.

Mocht u uw kleuren willen zien voordat u grotere aantallen gaat bestellen, raden wij u aan om eerst een kleine hoeveelheid te bestellen. Dit is al mogelijk vanaf € 12,05.

Samengevat, welke kleurmodus moet ik gebruiken om mijn etiketten af te drukken?

 • Wij accepteren RGB- en CMYK-kleurenpaletten, maar CMYK is meer geschikt om af te drukken
 • RGB wordt gebruikt voor digitaal en web, CMYK voor afdrukken en PMS voor offsetdruk
 • Onze printservice gebruikt dekwit voor transparante en gekleurde materialen, zodat de kleuren aan uw verwachtingen voldoen. Inkjet- en laserprinters kunnen niet wit printen, dus kleuren zullen doffer lijken.
 • Onthoud dat kleuren altijd helderder op het scherm verschijnen en dat de helderheid en temperatuur van uw scherm uw perceptie van kleur beïnvloeden.