Etiketten: Top 10 problemen bij het ontwerpen van etiketten

Als u al eerder gepersonaliseerde labels heeft gehad, heeft u mogelijk al afdrukproblemen ondervonden. Dit artikel behandelt de 10 meest voorkomende problemen met het afdrukken van etiketten.

Bij Avery eten, slapen en ademen we labels (ja, geloof het of niet, we hebben een echte passie voor labelen!). We drukken elke dag duizenden labels af, dus nu weten we het een en ander over wat er mis kan gaan en natuurlijk hoe we de perfecte afdruk voor uw labels kunnen krijgen.

Hier zijn de 10 meest voorkomende problemen met het afdrukken van etiketten (en hun oplossingen) die we in dit artikel zullen behandelen:

  • De tekst is onleesbaar (oplossing: gebruik een lettergrootte tussen 8 en 12 punten)
  • Afdrukken is wazig (oplossing: gebruik afbeeldingen met een resolutie van 300 dpi)
  • De print loopt niet door tot aan de randen (oplossing: opnemen met afloopranden)
  • De tekst wordt afgekapt (oplossing: plaats de teksten in de veilige zone)
  • De labels hebben een dunne witte omtrek (oplossing: gebruik transparante labels)
  • Afdrukken is niet gecentreerd op het label (oplossing: pas de afdrukopties aan)
  • De labels hebben niet de juiste maat (oplossing: gebruik onze maattabel)
  • De labels moeten transparant zijn, maar ze zijn wit (oplossing: gebruik een transparante achtergrond)
  • De kleuren komen niet overeen met mijn verwachtingen (oplossing: geef je bestanden aan in CMYK-modus)
  • De labels zijn niet waterbestendig (oplossing: kies voor waterdichte materialen)

Probleem #1 : Uw tekst is niet goed leesbaar

Uw ontwerp ziet er geweldig uit op uw beeldscherm maar wanneer u het ontwerp op uw etiketten print krijgt u een onaangename verrassing: Uw tekst is niet goed leesbaar.

De oorzaak: Zonder dat u het door heeft gehad is uw tekstgrootte te klein. Dit komt doordat de tekst op uw beeldscherm groter lijkt dan dat deze in werkelijkheid is.

De oplossing: Maak gebruik lettergrootte tussen de 8 en 12 punten (dat formaat wordt ook gebruikt in boeken en tijdschriften) Dit formaat zorgt ervoor dat uw klanten de tekst(en) op een comfortabele manier kunnen lezen. Wanneer u uw etiketten ontwerpt met behulp van onze gratis software, Avery Design & Print kunt u er zeker van zijn dat de tekst op uw etiketten eenvoudig leesbaar is. Wij hebben alle onze beschikbare lettertypes getest op leesbaarheid en ingesteld op een minimale lettergrootte zodat teksten goed leesbaar zijn.

Hieronder hebben wij 4 tips welke u in overweging kan nemen bij het toevoegen van teksten aan uw etiketten:

Tekst fomaat

Zoom in op 100% (niet meer) voordat u de leesbaarheid van uw tekst controleert.

kleurcontrast

Zorg voor voldoende contrast tussen uw tekst- en achtergrondkleuren

Handgeschreven lettertypen

Gebruik ze voor korte teksten omdat ze minder goed leesbaar zijn

Hoofdletters

Gebruik ze spaarzaam voor vrij korte teksten

Wazig beeld

Probleem #2 : Het ontwerp is niet scherp

Uw afbeeldingen zien er op uw computerscherm prima uit maar eenmaal op uw etiketten gedrukt zijn ze korrelig of vaag.

De oorzaak: Dit komt omdat de resolutie van uw afbeeldingen niet voldoende is om te drukken. Op een computerscherm is resolutie van 72dpi voldoende maar voor professioneel drukwerk is een resolutie van 300dpi een vereiste.

De oplossing: Wees er zeker van dat uw afbeeldingen een resolutie hebben van 300 dpi. Op een Windows pc kunt u dit eenvoudig controleren door op uw afbeelding te gaan staan en vervolgens op uw rechtermuisknop te drukken. Vervolgens kiest u eigenschappen en daarna details. Een goede test is om de zoommodus op 200% te zetten binnen de ontwerpsoftware om te zien of uw afbeeldingen nog steeds scherp zijn.

Wanneer u een ontwerp maakt voor uw etiketten, kies dan ook voor het juiste formaat. (Bijvoorbeeld wanneer u een ontwerp maakt voor een rond etiket met een diameter van 40mm is het niet verstandig om hetzelfde bestand te gebruiken voor een etiket met een diameter van 80mm. De resolutie is dan waarschijnlijk niet voldoende.)     

Probleem #3 : Uw etiketten zijn niet volledig tot aan de randen bedrukt

Uw ontwerp bevat een gekleurde achtergrond, illustratie of afbeelding nabij de randen van het etiket. Helaas ziet u bij ontvangst van uw bestelling dat de etiketten niet volledig tot aan de randen bedrukt zijn en er ongewenst wit zichtbaar is.

De oorzaak: Of u nu zelf uw etiketten of gebruik maakt van onze printservice, er is altijd een kans op een kleine verschuiving van het papier of folie tijdens het drukproces. Een verschuiving kan zorgen voor ruimte tussen uw ontwerp en de stans van het etiket. Vaak is dit met het blote oog niet waarneembaar maar sporadisch is dit wel zichtbaar.

De oplossing: Om deze onbedrukte vlakken te voorkomen dient u gebruik te maken van een bloedrand in uw ontwerp. Simpel gezegd; u dient de achtergrondkleur van uw ontwerp, illustratie of afbeelding tot voorbij de stanslijn te positioneren.

Indien u gebruik maakt van onze printservice, al onze etiketten zijn geschikt om volledig tot de rand te bedrukken. Wij hebben een bloedrand nodig van 1.6mm rondom de etiketten. In het geval dat u dit heeft toegepast en toch ongewenst wit op uw etiket ziet neem dan contact met ons op. Wij zullen de etiketten dan gratis opnieuw voor u drukken.

Indien u zelf uw onbedrukte etikettenvellen gaat bedrukken met behulp van een printer, dient u te kiezen voor de juiste “template” welke geschikt is om tot de rand van het etiket te drukken. Zorg voor een zo groot mogelijke overlap van uw ontwerp aangezien uw printer minder precies is in vergelijking tot onze professionele digitale drukmachines.

probleem_afbeelding_uitlijning
Verloop tekst

Probleem #4 : De tekst is deels naast het etiket gedrukt.

U heeft uw tekst in uw ontwerp dichtbij de rand van het etiket geplaats en helaas is deze nu voor een deel naast het etiket gekomen.

De oorzaak: Zoals wij uitgelegd hebben bij probleem #3 is er altijd een kans op een kleine verschuiving van het materiaal tijdens het drukproces en het stansen van uw etiketten (zelfs bij onze digitale machines). Hierdoor kan het voorkomen dat elementen die dichtbij de rand van het etiket zijn geplaatst weggesneden worden bij het stansen.

De oplossing: zorg ervoor dat uw tekst minimaal 2mm van de stanslijn is gepositioneerd in uw ontwerp. Wanneer u gebruikt maakt van onze gratis ontwerpsoftware Avery Design & Print, ziet u de gestippelde veiligheidslijnen op uw scherm. Eveneens krijgt u automatisch een waarschuwing op het moment dat uw ontwerp over de veiligheidslijnen komen.

Witte snijranden

Probleem #5 : De etiketten hebben een witte rand

U heeft uw etiketten laten bedrukken door onze professionele drukservice. De etiketten zijn voorzien van een mooie donkere achtergrondkleur maar helaas is er om het etiket een witte rand zichtbaar.

De oorzaak: Indien u de veiligheidsmarges zoals in probleem #3 beschreven, in acht heeft genomen is dit probleem mogelijk te wijten aan onze productiemethode.  Bij Avery maken wij gebruik van een laser om de vorm van gepersonaliseerde etiketten in het papier te snijden. Dit zorgt ervoor dat wij op maat gemaakte etiketten kunnen aanbieden vanaf  € 12,05. Deze laserstraal kan mogelijk de inkt op de snijranden van het etiket verbranden. Meestal is dit bijna niet waar te nemen. Maar indien u gebruik maakt van een donkere achtergrondkleur kan dit opvallen op donkere oppervlakken.

De oplossing: Helaas is hier geen perfecte oplossing voor. Wij raden in dit geval aan om te kiezen voor transparante etiketten. Wij maken gebruik van dekwit waardoor de transparante etiketten niet doorschijnend zijn en de randen zijn transparant waardoor een verkleuring van het materiaal niet zichtbaar is op een donkere ondergrond.

Niet gecentreerd

Probleem #6 : Het ontwerp is niet mooi gecentreerd op het etiket.

Uw ontwerp is niet mooi uitgelijnd op het etiket.

De oorzaak: Indien u gebruik heeft gemaakt van onze printservice neem in dat geval contact met ons op. Indien u zelf uw etiketten heeft geprint kan het zijn dat het door u gebruikte template niet overeenkomt met uw etiketten of dat uw printer de oorzaak is.

De oplossing: Controleer allereerst of u de juiste template heeft gebruikt. U vindt de softwarecode op de verpakking van uw etiketten of op de pakbon indien u bij Avery onbedrukte etikettenvellen heeft besteld.

Indien u de juiste template heeft gebruikt zorg er dan voor dat u bij de printerinstelling op ware grootte (100%) afdrukt. Wij raden u aan om uw bestand te openen in Adobe Reader en vervolgens deze te printen in plaats van direct vanuit uw internetbrowser te printen.

Mocht u dit gedaan hebben en de uitlijning van het ontwerp van uw etiketten komen nog niet overeen met de positionering van de etiketten op het vel, dan heeft u de mogelijkheid om in Avery Design & Print aanpassingen te maken. U kunt het ontwerp naar boven, beneden, links of rechts verplaatsen totdat deze correct wordt afgedrukt.

Verkeerd formaat etiket

Probleem #7 : De etiketten hebben niet het juiste formaat.

De etiketten passen niet goed op uw pot, fles of verpakking

De oorzaak: Mochten wij onverhoopt de verkeerde etiketten naar u verzonden neem dan alstublieft contact met ons op. Als het formaat van de etiketten wel overeenkomt met hetgeen u besteld heeft maar deze blijkt bij het aanbrengen op uw product niet aan uw verwachtingen te voldoen dan hebben wij toch een aantal tips voor u.

De oplossing: bekijk onze keuzehulp voor het vinden van de juiste afmetingen van etiketten voor uw product.  Deze bevat de mogelijkheid om een liniaal en diverse populaire vormen en formaten etiketten te downloaden welke u kunt printen en uitknippen. Daarnaast hebben wij ook een selectie gemaakt welke etiketten worden gebruikt bij veel voorkomende verpakkingen en toepassingen (honing, kaarsen, cosmetica en bier etiketten.)

Witte achtergrond

Probleem #8 : De etiketten zouden transparant moeten zijn maar zijn wit

U bent er zeker van dat u transparante, kraft, goud- of zilverkleurige etiketten heeft besteld bij onze printservice maar eenmaal ontvangen blijken ze te zijn voorzien van een witte achtergrond. Niet wat u wilde en de etiketten kunnen niet meer gebruikt worden zoals u dat bedacht had.

De oorzaak: In tegenstelling tot normale inkjet- en laserprinters drukt onze professionele digitale machine witte inkt. Indien uw ontwerp witte elementen bevat (zoals een witte achtergrond) dan worden deze ook wit gedrukt en zichtbaar op uw etiket.

De oplossing: Wees er zeker van dat u een transparante achtergrond heeft ingesteld wanneer u de kleur van het gekozen materiaal zichtbaar wilt hebben (zoals zilver, goud of transparant). Bestandsformaten als .PNG, .PSD en .AI bieden de mogelijkheid om deze achtergrond te veranderen waar dit bij .JPEG bestanden niet mogelijk is. Indien u Avery Design & Print gebruikt voor het ontwerpen van uw etiketten ziet u een simulatie van de kleur het materiaal.  Dit helpt u om uw etiket te ontwerpen en daarnaast hebben wij een handig hulpmiddel om uw witte achtergrond te verwijderen.

RGB-CMYK

Probleem #9 : De kleuren zijn anders dan ik had verwacht

De kleuren op uw etiketten  komen iet overeen met de kleuren welke u op uw scherm ziet.

De oorzaak: kleuren op uw computerscherm zijn opgebouwd met behulp van licht. Hierdoor zijn zij lichter of feller dan wanner zij gedrukt worden. De helderheid en contrastratio van uw scherm kan ook zorgen voor een vertekend beeld van de werkelijke kleuren zoals die gedrukt worden.

De oplossing: Wie raden aan om gebruik te maken van CMYK kleuren in plaats van RGB omdat deze een betrouwbaardere weergave geven van gedrukte kleuren. Indien u niet bekend bent met het verschil tussen CMYK en RGB kunt u het artikel op onze website lezen over kleurprofielen.

Onze drukservice biedt u de mogelijkheid om een kleine bestelling te plaatsen vanaf € 12,41. Hiermee bent u in de gelegenheid om kleuren te controleren voordat u grotere aantallen gaat bestellen. Het kan altijd gebeuren dat het kleurverschil voortkomt uit een probleem met de kleurkalibratie van onze digital printer. Dit komt zelden voor maar indien u niet tevreden bent over de kleuren neem dan contact met ons op.

Probleem #10 : de etiketten zijn niet waterbestendig

U hebt uw etiketten op flessen of cosmetische producten aangebracht, maar ze waren niet bestand tegen water.

De oorzaak: niet alle materialen zijn waterbestendig dicht. Wij hebben verschillende materialen die dat wel zijn.

De oplossing: wanneer u gebruik maakt van onze printservice, raden we u aan om te kiezen voor onze ultraresistente waterbestendige etiketten. Onze transparante en witte polyesteretiketten zijn ook waterbestendig. Voeg een matte of glanzende afwerking toe voor extra bescherming.