Praktische TIPS voor het gebruik van barcodes
Wat is een barcode en hoe maak u ze?
Een barcode - streepjescode – of EAN code bestaat uit een opeenvolging van zwarte en witte lijnen die een code representeert die door een barcodescanner worden gelezen. Het licht absorbeert de zwarte balken terwijl de witte balken worden gereflecteerd. Door een streepjescode met een scanner te scannen, is de informatie direct toegankelijk, zonder dat u deze handmatig hoeft in te voeren.
Streepjescodes worden onder meer toegepast bij het scannen en aanslaan en afrekenen van producten in een winkel, het uitlenen van boeken in een bibliotheek, bij voorraadbeheer in een magazijn, het sorteren van bagage op luchthavens, het registreren van tickets bij evenementen en bij het bezorgen van pakketten.
De eerste groep cijfers van een streepjescode op producten geeft overigens het landnummer aan. Producten van Nederlandse bedrijven worden aangeduid met de cijfers 87. Belgische en Luxemburgse producten met de cijfers 54.
Heeft u een barcode nodig, maar weet u niet hoe u ze zelf kunt maken? Bent u de weg kwijt in de verschillende soorten barcodes die op de markt zijn? Dit overzicht zou uw belangrijkste vragen moeten kunnen beantwoorden!


Wat is een barcode en hoe werkt het?
Een barcode is een visuele code met donkere gedeelten, gescheiden door lichte gedeelten. Het codeert informatie in binaire taal, die door een machine kan worden begrepen.
Er zijn twee categorieën barcodes: 1D (lineaire) barcodes, zoals de reeks strepen die u op artikelen ziet bij het afrekenen, en 2D (tweedimensionale of matrix) barcodes, zoals de QR-code, die veel meer informatie kunnen opslaan.
De barcode kan worden gelezen met een laserscanner of gewoon met uw smartphone. Een laserscanner zendt een bundel rood licht uit. Wanneer het licht de streepjescode raakt, wordt een deel van het licht weerkaatst door de lichte ruimtes in de streepjescode, terwijl het andere deel wordt geabsorbeerd door de donkere balken. De lichtgevoelige sensor in de scanner detecteert het licht dat door de streepjescode wordt weerkaatst en zet dit om in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt door de processor verwerkt om de gegevens te ontsleutelen. Uw smartphone maakt een foto van de streepjescode. Deze wordt vervolgens door beeldverwerkingsalgoritmen geanalyseerd om de informatie te ontcijferen.

Barcodes voor goederenbeheer - hoe vraagt u ze aan?
Goederen moeten een gestandaardiseerde GTIN-code (Global Trade Item Number) hebben, zodat ze door verschillende bedrijven beheerd en verkocht kunnen worden.
Er zijn twee gestandaardiseerde barcodesystemen voor het beheren en verkopen van goederen: EAN-codes en UPC-A-codes. Deze codes worden beheerd en uitgegeven door de internationale non-profitorganisatie GS1.
GS1 is de enige wereldwijde erkende organisatie die barcodes uitgeeft voor producten die een uniek identificatienummer nodig hebben zoals een Global Trade Item Number (GTIN) of een European Atricle Number (EAN). Hiermee kunt u uw product verkopen op gangbare platforms en in winkels.
EAN (European Article Numbering): deze codes worden voornamelijk in Europa gebruikt. De meest voorkomende versie is EAN 13, dat uit 13 cijfers bestaat: een landcode van 2 cijfers, een fabrikantencode van 5 cijfers, een reeks van 5 cijfers en een laatste controlecijfer. Er is ook een EAN 8-versie die oorspronkelijk bedoeld was voor kleine producten waar EAN 13 niet op paste.
UPC-A (Universal Product Code): Deze codes worden voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt. Ze bestaan uit 12 cijfers: een 6-cijferige fabrikantcode, een reeks van 5 cijfers voor het artikel en 1 controlecijfer.
Beide systemen zijn internationaal erkend. Een Amerikaans bedrijf kan dus artikelen met UPC-A-codes exporteren. En omgekeerd voor een Europees bedrijf met UPC-A-codes.

Hoe maak ik barcodes om mijn producten te verkopen?
STAP 1: schaf een een EAN- of UPC-code aan bij de GS1 organisatie
De GS1-organisatie beheert wereldwijd miljarden EAN- en UPC-codes om ervoor te zorgen dat elke streepjescode uniek is.
U moet zich registreren bij GS1. GS1 wijst u dan uw fabrikantencode toe en stelt u in staat om codes voor elk van uw producten aan te maken. Hoe groter uw productportfolio, hoe hoger de lidmaatschapskosten.
STAP 2: genereer de barcode
Zodra u uw EAN- of UPC-codes hebt, kunt u de barcodes maken met behulp van een barcodegenerator.
Met AVERY Design & Print software kunt u GRATIS barcodes genereren en bedrukken.

Barcodes voor industrie en logistiek
Er zijn nog andere soorten barcodes, waaronder hierbij enkele voorbeelden:
- Code 39: Wordt gebruikt in de automobiel- en logistieke industrie om producten en verpakkingen te identificeren. Het kan de cijfers 0 tot en met 9, de letters A tot en met Z en speciale tekens coderen.
- Code 128: Deze barcode met hoge dichtheid kan een groter aantal tekens coderen dan Code 39, inclusief alfanumerieke tekens en ASCII-symbolen. Het wordt vaak gebruikt in logistieke, transport- en voorraadbeheertoepassingen.
- Code 2 van 5: Wordt vaak gebruikt in industriële en distributietoepassingen voor het traceren van pakketten en producten.
- Code 93: Vergelijkbaar met Code 39, maar met een hogere gegevensdichtheid. Wordt gebruikt in toepassingen die een grotere opslagcapaciteit vereisen, zoals het volgen van elektronische componenten en farmaceutische producten.
- ITF-14: Wordt gebruikt voor de identificatie van logistieke eenheden, zoals dozen en pallets, in de toeleveringsketen.
- FNSKU: Dit is een Amazon-specifieke code voor FBA-productbeheer (Fulfillment by Amazon).

2D-barcodes om meer informatie op te slaan
Met 2D-barcodes kunt u een grote hoeveelheid informatie opslaan in een relatief kleine ruimte. Dit zijn enkele van de belangrijkste typen 2D-barcodes:
- QR Code (Quick Response): QR-codes kunnen URL's, tekst, contactgegevens zoals een telefoonnummer en nog veel meer opslaan. QR-codes worden gebruikt in marketing, reclame, logistiek, gezondheidszorg, onderwijs en vele andere sectoren.
- Data Matrix: Wordt veel gebruikt in industriële toepassingen.
- PDF417: Deze code kan een grote hoeveelheid informatie in een compact formaat opslaan. Het wordt vaak gebruikt in logistieke toepassingen, evenemententickets, ID-kaarten, rijbewijzen en andere toepassingen die een hoge opslagcapaciteit vereisen.
- MaxiCode: Wordt met name gebruikt in de transport- en logistieke sector voor het volgen van pakketten en zendingen. Het kan informatie opslaan zoals het bestemmingsadres, trackingnummer, gewicht, volume en andere verzendgerelateerde details.
- Aztec Code: Wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen, zoals evenemententickets, klantenkaarten, instapkaarten, mobiele betalingen en andere toepassingen die een hoge opslagcapaciteit en snelle leesbaarheid vereisen.

Hoe gebruik ik de Avery-barcodegenerator?
Onze Avery Design & Print software bevat een barcodegenerator. Zodra u zich in de aanpassingsinterface bevindt, bevindt de generator zich op de werkbalk aan de linkerkant.
Als u één enkele barcode wilt genereren, kunt u eenvoudig de handmatige optie gebruiken. Selecteer het type barcode dat u wilt gebruiken in het keuzemenu, vul de verschillende velden in, kies of u de code onder de balken wilt weergeven en bevestig uw invoer. Vervolgens kunt u de grootte en de positie van de streepjescode aanpassen.
Als u meerdere barcodes moet genereren, bijvoorbeeld om prijskaartjes voor uw winkel of logistieke labels voor uw magazijn af te drukken, kunt u uw codes met slechts een paar klikken importeren vanuit een Google of Excel spreadsheet. Laat u dan leiden door de generator.
Veelgestelde vragen over barcodes
De officiële afmetingen van een barcode zijn 37,29 mm × 25,93 mm. Deze maat is omgerekend van een Amerikaanse maat naar millimeters, vandaar de enigszins ongebruikelijke afmetingen. Als u beperkingen hebt, kunt u deze grootte tot 80% verkleinen. U kunt het ook vergroten tot 200%.
Het getal dat onder de streepjescode staat, is de vertaling van de betekenis van de zwarte en witte lijnen. Een machine kan geen cijfers of letters lezen. Het zijn de breedte en de afstand tussen de donkere lijnen die ervoor zorgen dat het getal kan worden omgezet in een binaire taal die een computer kan begrijpen.
Technisch gezien kan een barcode elke kleur hebben, maar om ervoor te zorgen dat deze door alle scanners goed kan worden gelezen, zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden.
De barcode moet een hoog contrast hebben. Daarom worden barcodelabels standaard in zwart-wit afgedrukt. Maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor donkerblauw.
U mag het contrast nooit omkeren. Het moeten altijd donkere balken op een lichte achtergrond zijn en geen lichte balken op een donkere achtergrond.
Gebruik geen rood of geel licht, omdat laserscanners rood licht gebruiken. Ze zouden een rode of gele streepjescode niet kunnen lezen.
Wanneer u een etiket template opmaakt of wijzigt, treft u links een menubalk aan om het etiket te personaliseren. Onder 'Barcodes en QR-codes' voegt u codes toe of u bewerkt ze. Maak een keuze en het menu leidt u verder met vragen.
Lukt het niet? Neem dan contact op met onze helpdesk via [email protected] of bel +31 (0)33 720 07 20
Barcodes werden eind jaren 40/begin jaren 50 uitgevonden door de Amerikanen Norman Joseph Woodland en zijn klasgenoot Bernard Silver. Het patent op de barcode werd op 7 oktober 1952 goedgekeurd. Ze werden echter voor het eerst in de jaren 70 op het spoor gebruikt en daarna in de jaren 70 in de eerste supermarkten, omdat het scannen in eerste instantie nog omslachtig was.