Professioneel etiketten printen in 6 stappen!

Snel, eenvoudig en efficiënt afdrukken

U wilt nog snel etiketten printen voor de mailing die eruit moet of u moet voor de open dag gepersonaliseerde naambadges creëren. Hier gaat vaak meer tijd in zitten dan u wilt. Volg de volgende 6 stappen zodat u niet alleen tijd wint, maar ook meteen het gewenste professionele resultaat behaalt.

Shirley professioneel etiketten printen

Stap 1: Kies het juiste etiket voor uw project

De keuze voor het type etiket beïnvloedt zowel de uitstraling als de technische mogelijkheden. Premium materialen en verschillende vormen kunnen een unieke uitstraling geven. Voor outdoor toepassingen zijn ultra-sterke en waterbestendige folies weer ideaal. Kiest u liever een mileuvriendelijk etiket, dan heeft u ruime keuze uit FSC® gecertificeerde of gerecyclede materialen.

En, afhankelijk van de gewenste levensduur kiest u voor afneembare of permanent klevende labels. Houd daarnaast ook rekening met het gewenste formaat en de boodschap. Kortom, het is belangrijk om vooraf te bedenken welk type etiket geschikt is voor uw toepassing. Of het nu gaat om een opvallende communicatie of het etiketteren van een product.

En bedenk; kwaliteit ziet men altijd terug in het eindresultaat.

Gebruikt u een laser- of inkjetprinter?

Stap 2: Zorg dat u passende labels heeft voor uw printer

Bij het afdrukken van etiketten is het belangrijk om de juiste etiketten, welke geschikt zijn voor uw type printer en project, te kopen. Inkjet- en laserprinters werken anders en het gebruik van ongeschikte etiketten kan leiden tot een onbedoelde slechte afdrukkwaliteit.

Laserlabels in een inkjetprinter zullen vlekken en vegen veroorzaken doordat de inkt niet goed absorbeert. Terwijl inkjetetiketten in een laserprinter kunnen leiden tot slechte hechting van de toner en schilfering van de afdruk.

Controleer het type printer op de cartridge/toner of raadpleeg de website van de printerfabrikant voor nauwkeurige informatie over de compatibiliteit.

Welk ontwerpprogramma kies ik voor het printen van etiketten

Stap 3: Waar moet u op letten bij ontwerpsoftware?

Bij het zelf afdrukken van etiketten is het belangrijk om software te kiezen die gebruiks- en budgetvriendelijk is èn aan uw ontwerpwensen voldoet.

Voor beginnende ontwerpers kan het handig zijn als de software kant-en-klare ontwerpen bevat die eenvoudig gepersonaliseerd kunnen worden met eigen tekst, logo's of afbeeldingen. Let op verborgen kosten of abonnementen bij het aanbod van designs en ontwerpopties. Het gebruik van de juiste template is essentieel om verkeerd uitgelijnde afdrukken te voorkomen.

Geavanceerde ontwerpprogramma's zijn ideaal voor ervaren designers, maar ook minder gevorderde ontwerpers kunnen gelijk al profiteren van functies zoals mailmergen of het toevoegen en aanpassen van illustraties, afbeeldingen, speciale lettertypen, vormen en pictogrammen. Zorg ervoor dat het programma ook een streepjescodegenerator bevat als u streepjescodes of QR-codes wilt afdrukken.

DPO Ontwerp met snijlijnen voor het beste resultaat

Stap 4: Voorkom een afgekapt ontwerp

Het is essentieel om bij het ontwerpen van etiketten rekening te houden met het bedrukbare gebied om te voorkomen dat belangrijke delen van het ontwerp tijdens het afdrukken worden afgesneden.

Het bedrukbare gebied bestaat uit “het veiligheidsgebied”, waarin alle cruciale inhoud moet worden geplaatst. “Het snijgebied” geeft de fysieke rand van het label aan.

“Het aflopende of tot aan de rand bedrukte gebied” biedt ten slotte extra ruimte voor achtergronden en omlijstingen. Door binnen deze marges te werken, voorkomt u lege, witte kaders aan de buitenrand van het etiket of afgekapte ontwerpdelen en zorgt u voor een optimaal afdrukresultaat.

Zorg ervoor dat uw etiketten leesbaar zijn

Stap 5: Tips voor een beter ontwerp

Zorg ervoor dat uw tekst of barcodes leesbaar blijven wanneer deze op ware grootte worden afgedrukt. Het gekozen lettertype lijkt misschien leesbaar wanneer het hele label het canvasscherm van uw monitor of tablet vult, maar het kan er heel anders uitzien wanneer het etiket eenmaal is afgedrukt.

Pas ook op dat de kleur van uw lettertype opvalt en niet wegvalt in de achtergrond; dus zorg voor voldoende contrast.

Bedenk bovendien dat een afbeelding meer zegt dan 1.000 woorden!

Professioneel eindresultaat Shirley

Stap 6: Print uw etiketten

Voordat u etiketten afdrukt, zijn er drie belangrijke printerinstellingen om te controleren: papierformaat, papiersoort en paginaschaling.

A) Zorg ervoor dat het geselecteerde papierformaat overeenkomt met het formaat van uw etiketvel om verkeerde uitlijning te voorkomen. B) Kies de juiste papiersoort, zoals "Labels" of "Thick/Heavy" om de doorvoersnelheid aan te passen en uitlijningsproblemen te verminderen. C) Stel de paginaschaling in op 100% of "Ware grootte" om de juiste grootte en uitlijning te behouden.

Controleer daarnaast de juiste invoermethode en bedrukkingzijde van het vel in de printer. Maak indien nodig een proefafdruk op normaal papier om nog eventuele aanpassingen te maken. Daarna drukt u definitief af en KLAAR is uw perfect uitgelijnde afdrukresultaat - scherp en duidelijk!

Met deze 6 stappen bent u klaar om zelf snel en eenvoudig professionele etiketten te printen die indruk maken!

Bekijk de video hieronder hoe u ontwerpt en print met Avery Design & Print Online

Ontdek ons ruime aanbod etiketten, gratis gebruiksvriendelijke software en optimaal gemak

Met Avery bent u altijd verzekerd van een perfect uitgelijnd en storingsvrij afdrukresultaat waarbij uw boodschap professioneel, effectief en efficiënt wordt overgebracht